2010.03.26

Mivel 2010.-re a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt ellenőrzési programjában az elektronikus kereskedelmet is feltüntette, ezért a Fair Business Minősítő Testület áttekintette az egyes fogyasztóvédelmi hatóságok által az elektronikus kereskedelem területén végzett ellenőrzések eredményeként 2009. második félévében hozott határozatokat, hogy az ezekből leszűrt tapasztalatokkal, tanulságokkal segítsük az e területen tevékenykedő szolgáltatók munkáját.

tovább

2010.03.26

Az egyik hazai WEB áruháznál a napokban történt az alábbi eset. Mivel a történtekre ők sem büszkék, kilétük maradjon titok.

A történtek előzménye tipikusnak mondható abból a szempontból, hogy a mai magyar Web áruházak közül sokak hasonlóan kezdték pályafutásukat. A termékük piacképes volt, s tulajdonságainál fogva alkalmas volt arra hogy Web áruházon keresztül értékesítsék. Így nem kellett költséges üzlethelyiséget fenntartani, „csak” egy WEB áruházat kellett megfejleszteni, s feltölteni az adatokkal. Hamar kiderült, hogy WEB áruház fejlesztőt találni nem is olyan nehéz, hiszen inkább azok versenyeztek értük, mintsem nekik kellett volna hosszasan keresgélni. Kicsit furcsának is tűnt a végén, hogy egy igen szép WEB áruházat sikerült csináltatniuk egészen olcsón. A honlap a kellő sebességgel működött, szép volt, színes volt, semmi akadálya sem volt a gyors sikernek. A projekt végére szinte már baráti viszony alakult ki a fejlesztők és közöttük, így azt is megengedhették maguknak, hogy bizonyos kérdésekről ne szülessen szerződés, vagy legalább is valamilyen írásos megállapodás. Adatvédelmi kérdések fel sem merültek.

tovább

a fogyasztóvédelmi békéltetõ testületek gyakorlatából
2010.03.26

A FAIR elektronikus kereskedelmi gyakorlat szempontjából érdemes azt is áttekinteni, hogy a fogyasztóvédelmi békéltető testületek elé milyen jellegű panaszos ügyek kerülnek.

Az elmúlt 2 évben a legtöbb panasz a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat köréből adódott, konkrétan a becsapós hirdetések, és az emelt díjas SMS szolgáltatások köréből, illetőleg az csalárd módon megszerzett ingyenesnek hirdetett, de később fizetőssé vált szolgáltatások köréből.

tovább

normál szövegméret
nagy szövegméret